Предстоеше ни голям младежки обмен в Румъния, за който трябваше да съберем група от 10 младежи за кратко време, да ги подготвим по темата на проекта, да закупим самолетни билети и да се погрижим за цялата логистика на пътуването. Предизвикателство беше за нас да намерим 10 подходящи младежи, които да отсъстват две седмици от училище и университети. Един ден в офиса ни влезе Васко, симпатичен младеж, студент на 20 г. Никога не беше участвал в международни инициативи, никога не беше пътувал в чужбина, никога не се беше включвал в дейности на граждански организации и беше доста скептично настроен към неясната за него дейност на сдруженията и фондациите като цяло. Разбрал за предстоящия проект в Румъния от приятелка, която вече си беше подала формуляра за кандидатстване, а и имаше богат опит като участник в предишни наши проекти на местно и международно ниво, решил да попита за повече информация. Разяснихме на Васко условията за включване в младежкия обмен, сроковете, в които трябваше да се включим и онагледихме със снимки от предишни наши подобни проекти. Той беше доста скептично настроен, взе си формуляр за кандидатстване и  се разделихме с уговорката, че ще си помисли и ще ни се обади, ако реши да се включи. Васко се обади в края на посочения срок и реши да попълни последното останало място в групата.

След трескава подготовка на презентации и материали групата замина за Румъния. Васко ни изпращаше снимки и впечатления почти всеки ден. След  двуседмичното участие в обмена в Румъния, Васко си дойде променен – усмихнат, зареден с положителна енергия. Още от летището в Букурещ се обади, за да попита кога ще бъде следващия ни подобен проект. От тогава насам Васко стана част от нашата организация като доброволец. Доброволчеството стана част от ежедневието му. Включва се активно във всички наши проекти на местно и международно ниво, поддържа фейсбук страницата на организацията, привлича младежи доброволци, помага при разработването на проекти и инициативи. 

Най-голямото предизвикателство за неправителствените организации е набирането на доброволци и то на такива, които са стойностни и отдадени на каузите на организацията. Нашата организация има Васко и цял екип от доброволци, припознали нашите ценности, на които можем да разчитаме по всяко време!